Järjestä ikimuistoiset lasten synttärit

Millainen henkilö lahjansaaja on?

Lastenkutsujen hittituotteet – lue lisää, mitkä herkut miellyttävät lapsia eniten

Lastenkutsujen tarjoilut mietityttävät joka vuosi. Lapsia on kuitenkin helppo miellyttää perinteisillä herkuilla.

Kokeile myös jotain aivan uutta ja lisää herkkujen sekaan terveellisempiä vaihtoehtoja.

Mitä tarjolle lasten synttäreille?

Lapsille syntymäpäiväjuhlien viettäminen on tärkeä tapahtuma, jota odotetaan innolla jo pitkään ennen kyseistä päivää. On hyvä ottaa lapsi mukaan juhlien suunnitteluun ja järjestelyyn. Jo muutaman vuoden ikäinen lapsi pystyy itse kertomaan, minkälaiset juhlat haluaisi järjestää ja millaista syötävää juhlissa olisi mukavaa tarjota. Lapsi voi myös itse osallistua tarjoiluiden valmistukseen.

Lasten toiveet kannattaa ottaa mahdollisimman hyvin huomioon, mutta muista, että aikuinen kuitenkin tekee lopulliset päätökset juhlista sekä tarjoiluista. On parempi keskittyä tiettyihin tuotteisiin ja panostaa niihin kunnolla kuin valmistaa todella montaa eri lajia. Laske myös, paljonko kulutusta todella tulee olemaan, sillä usein lastenkutsuilta jää yli tarjoiluita.

Lastenkutsujen tarjoilut riippuvat siitä, montako vierasta tulee ja milloin juhlat järjestetään. Jos juhlitaan kouluikäisen lapsen syntymäpäiviä, pitää ottaa huomioon se, kutsutaanko kaikki samalla luokalla olevat vaiko vain lähin ystäväpiiri. Tarjoilujen laatuun vaikuttaa se, ovatko juhlat arki-iltana, jolloin iltaruokailu tulee järjestää juhlien oheen. Viikonloppuna järjestettävien juhlien tarjoilut ovat taas vapaammin suunniteltavissa.

  • Valmista sekä suolaista että makeaa tarjottavaa.
  • Panosta terveellisiin vaihtoehtoihin.
  • Ota päivänsankarin toiveet huomioon.
  • Varaudu myös lasten vanhempien kyläilyyn.

Tarjoiluita miettiessä tulee myös ottaa huomioon erilaiset ruokavaliot sekä yliherkkyystekijät. Helpointa on tiedustella jo kutsun yhteydessä mahdollisista ruoka-ainerajoitteista, jolloin niihin pystyy varautumaan valmiiksi. Monet ruuat ja leivonnaiset on mahdollista valmistaa myös ilman allergisoivia ruoka-aineita, ja vain harvoin on enää tarpeen valmistaa jollekin vieraalle aivan omia tarjoiluja.

Parhaat suolaiset tarjottavat

Spagetti

Ensimmäinen asia suolaisia lastenkutsujen tarjoiluja mietittäessä on se, tuleeko lapsille tarjoilla kunnollinen lämmin ateria vai riittävätkö pienemmät suolapalat. Jos päädyt tarjoilemaan ruokaa, valitse jokin lasten suosikkiateria. Esimerkiksi spagetti toimii aina. Valmista pätkäspagettia ja vaikka kahta eri kastiketta, jolloin lapset voivat valita oman suosikkinsa. Jauheliha- ja kasvisversio sekä lohikastike ovat hyviä vaihtoehtoja.

Pitsa

Jos et kuitenkaan päädy valmistamaan varsinaista lämmintä ateriaa, esimerkiksi pitsa on hyvä vaihtoehto suolaisille herkuille. Pitsoja voit valmistaa niin monella erilaisella täytteellä kuin vain haluat ja myös erilaiset ruokavaliot on helppo ottaa huomioon. Voit valmistaa pieniä artesaanipitsoja, jonka jaksaa syödä yksin kokonaan tai nopeuta prosessia tekemällä kerralla koko pellillinen pitsaa.

Kolmioleivät

Myös kolmioleivät ovat helppo ja nopea, mutta myös maistuva vaihtoehto lastenkutsuille. Voit tehdä leivät valmiiksi edellisenä iltana, jotta täyte ehtii imeytyä hieman leipiin. Kana-, kasvis- ja kalatäytteet ovat lasten suosikkeja. Voit koristella leivät kirsikkatomaateilla tai kurkkuviipaleella, jonka läpi työnnät cocktailtikun, jonka päässä voi olla syntymäpäiväsankarin nimellä tai kuvalla varustettu lippu.

Kanasalaatti

Lapsetkin pitävät erilaisista salaateista. Esimerkiksi makaronipohjainen kanasalaatti on yksi pienempien lasten suosikeista, ja se on myös erittäin helppo valmistaa. Keitä makaronit, paista kanasuikaleet, lisää kasviksia ja vaikka curryllä maustettua kermaviiliä. Voit myös tehdä hauskoja salaattiveneitä, täyttää ne pastasalaatilla ja lisätä koristeeksi hauskasti leikattuja kasviksia tai vaikka leipäpalasta muotilla otetut hahmot purjehtimaan.

Parhaat makeat herkut

Makeiden herkkujen valitseminen on yleensä vaikeampaa kuin suolaisten, sillä reseptivalikoimaa riittää. Lisäksi lapset yleensä toivovat useita erilaisia huippumakeita herkkuja, joita ei kuitenkaan yleensä syödä yhtä enempää. Kannattaakin valita jokin pääosassa oleva herkku ja sen lisäksi suosia hieman terveellisempiä tarjoiluita. Voit myös muokata perinteisiä reseptejä ja korvata osan aineksista terveellisimmillä vaihtoehdoilla.

Mokkapalat

Mokkapalat ovat luotettu valinta lastenkutsuille, mutta halutessasi voit jättää kahvin pois taikinasta ja korvata sen makusiirapilla. Lisäksi voit poiketa perinteisesti reseptistä ja lisätä taikinaan kaakaojauhetta tai tehdä päällysteen kinuskista. Erilaiset värikkäät nonparellit ja sokerikuviot kruunaavat luomuksen. Toinen vaihtoehto on tehdä koko porukalle muffineja ja koristella ne kreemillä ja strösseleillä.

Piparit

Piparit ja karkit maistuvat kaikille lapsille. Voit kuitenkin välttää haitallisia väri- ja lisäaineita ja tarjota luomukarkkeja ja terveellisempiä keksejä. Voit myös hyvin valmistaa kaiken itse, jolloin tiedät, mitä tarjoilut sisältävät. Pipareiden paistaminen ei ole hankalaa, ja niiden tekemiseen voit hankkia hauskan mallisia muotteja. Perinteiset lasten rakastamat tikkunekutkin on helppo valmistaa itse.

Hedelmiä ja marjoja

Terveellisemmissä herkuissa kannattaa suosia vaikka kauden parhaita hedelmiä ja marjoja. Esimerkiksi värikkäät hedelmävartaat ovat lasten mieleen. Voit valmistaa niille dippikastikkeen, jonka makeuden voit valita oman toiveesi mukaan. Makeamman kastikkeen teet suklaasta, valkosuklaasta tai kinuskista, mutta terveellisempi versio syntyy maustamattomasta jugurtista ja vaniljasokerista tai hunajasta, hillotuista marjoista tai mehukeitosta.

Ota lapset mukaan valmistukseen

Lastenkutsujen tarjoilut syntyvät kuin itsestään, kun otat koko perheen mukaan keittiöön. Lapsetkin innostuvat, kun pääsevät osallistumaan tarjoiluiden valmistukseen. Samalla, kun he oppivat leipomaan ja valmistamaan ruokaa, koko perhe voi viettää aikaa yhdessä mukavan harrastuksen parissa. Lapset ovat myös hyviä apulaisia, ja kun annat hyviä ohjeita, jokainen osaa leipoa.

Voit myös innostaa koko juhlaporukan mukaan leipomaan. Tämä toimii samalla juhlien yhtenä ohjelmanumerona. Lapset rakastavat itse tekemistä ja leipominen tai vaikka vain valmiiden leivonnaisten koristelu on mukavaa puuhaa. Tarjoa mahdollisuus tehdä juuri omannäköisiä koristeluja ja anna lasten olla luovia ja pitää hauskaa. Muista, että maistelu on itse tekemisen parhaita puolia.

  • Strösselit, nonparellit ja muut koristeet innostavat koristelemaan.
  • Suklaakoristeet ja -hiput ovat kaikkien lasten mieleen.
  • Erimakuiset ja -väriset kuorrutteet maistuvat kaikille.
  • Pursottamista varten voit varata pieniä Minigrip-pusseja.

Yhdessä lasten kanssa voi myös valmistaa erilaisia suolaisia tarjottavia. Valitse jokin helppo ruokalaji kuten pitsa. Voit valmistaa taikinan etukäteen ja antaa lasten kaulia ja lisätä erilaisia täytteitä oman mielensä mukaan. Kun päälle on lisätty reilusti juustoa ja pitsat ovat valmiiksi leivinpaperilla, voit päästää lapset pesemään kätensä ja huolehtia itse pitsojen paistamisesta.

Voit mainita jo kutsun yhteydessä, että syntymäpäivillä leivotaan yhdessä. Kerro, mitä olette tekemässä ja tiedustele samalla mahdollisia ruokavalioita ja allergioita, jotta voit varautua valmiiksi. Voit myös kehottaa vieraita ottamaan mukaan oman itselleen mieleisen piparimuotin sekä esiliinan tai vaikka vaihtovaatteet, sillä leipominen lasten kanssa on yleensä sotkuista puuhaa.

Onko kakku välttämätön?

Lasten synttäreille on perinteisesti aina kuulunut täytekakku, joka on kuorrutettu kermavaahdolla, ja päällä on kynttilät, jotka sankari puhaltaa vieraiden laulaessa. Kaikki lapset eivät kuitenkaan edes välitä täytekakusta, vaan sitä tarjoillaan usein pelkästä tottumuksesta. Monesti lapset toivoisivat kakun sijasta jotain muuta vaihtoehtoa. Tässäkin kannattaa kuunnella lasten toiveita ja kokeilla vaikka jotain aivan erilaista.

Yksi vaihtoehto täytekakulle on leipoa reilu määrä erilaisia ja erimakuisia kuppikakkuja. Voit tehdä vaikka puolet suklaataikinasta ja toisen puolen voit maustaa vaniljalla, appelsiinilla tai sitruunalla. Voit koristella kuppikakut niin näyttäviksi, että ne korvaavat helposti perinteisen kakun. Voit myös hankkia niille telineen, jonka avulla saat kuppikakuillesi lisää näyttävyyttä.

Täytekakun sijaan voit myös tarjoilla jäätelöä. Lapset pitävät jäätelöstä, ja sen tarjoiluun on olemassa useita erilaisia vaihtoehtoja. Vaikka perinteiset puikot ja tuutitkin maistuvat, voit tehdä jäätelötarjoilusta myös hieman näyttävämpää. Perusta vaikka jäätelöbaari, jossa jokainen lapsi voi valita itseään miellyttävän makuvaihtoehdon sekä erilaisia kastikkeita, hilloja ja muita herkkuja.

Jos päivänsankari kuitenkin haluaisi kakun ja kynttilät juhlallisuuden lisäämiseksi, mutta ei pidä perinteisestä täytekakusta, voit käyttää luovuuttasi. Valmista vaikka suklaakakku moussetäytteellä perinteisen kermavaahdon sijaan tai tavallista korkeampi juustokakku valkosuklaa-mansikkatäytteellä. Vaihtoehtona on myös jäätelökakku, jonka voit hankkia valmiina kaupan pakastealtaasta tai valmistaa itse helposti litran pakettijäätelöstä ja kakkupohjista.

Yhteenveto

Lapset nauttivat yhdessä tekemisestä ja heidät on helppo ottaa mukaan tarjoilujen valmistamiseen.

Kysy lapsilta, mitä he haluavat syödä juhlissa, mutta tee lopulliset päätökset itse.