Parhaat puhelimet 2020 netistä suoraan kotiin

Millainen henkilö lahjansaaja on?

Parhaat puhelimet eri hintaluokista – voiko halvalla sittenkin saada hyvää?

Puhelimen valinta tuottaa kuluttajille monesti päänvaivaa. Käytämme älypuhelinta päivittäin, monet jopa useita tunteja päivässä. Mikä sitten olisi paras luuri juuri sinulle? Kerromme artikkelissamme lisää niin valintaperusteista kuin potentiaalisimmista laitteista juuri sinulle. Laitteita löytyy laajalla hintahaitarilla halvoista alle 200 euron – jopa alle 100 euron peruskännyistä – aina yli 1 000 euron lippulaivoihin asti.

Hinta ei ole kuitenkaan ainoa peruste puhelimen hankinnalle, vaan muitakin asioita on otettava huomioon. Käytännössä miltei kaikki puhelimet ovat tänä päivänä käyttöjärjestelmältään iOS tai Android. iOS on ainoastaan Applen iPhone-puhelimissa käytössä oleva käyttöjärjestelmä, kun taas Androidia esiintyy monen valmistajan puhelimissa. Toinen tärkeä asia on tallennustila. Luvassa on lisätietoa parhaista puhelinvaihtoehdoista ja valintaperusteluista, pysy mukana!

Paras puhelin yli 500 €

Yli 500 euroa on jo varsin mittava budjetti puhelimen hankintaan, vaikka tähänkin joukkoon toki mahtuu jo varsin monenlaista laitetta. 500 euron hintaluokassa on hyviä puhelimia, jotka kuitenkin kalpenevat ominaisuuksiltaan yli 1 000 euroa maksaville malleille. Kuinka paljon olet valmis sijoittamaan puhelimeen, joka kuitenkin kuuluu eniten käyttämiisi esineisiin? Valinta riippuu pitkälti siitä, mitä puhelimella teet. Jos kuvaat ja pelaat paljon, ja arvostat sitä, että saatavilla on "taskukokoinen tietokone", kannattaa katse suunnata ainakin noin 800 euron hintaisiin malleihin. Jos kuvien laatu ei ole sinulle yhtä tärkeää, saadaan 500 euron budjetilla jo ihmeitä aikaan.

Käyttöjärjestelmä ei ole yhdentekevä asia. Kalleinta ääripäätä edustavat Applen puhelimet, jotka kaikki käyttävät ainoina puhelimina iOS-käyttöjärjestelmää. Tämä täytyy ottaa huomioon, jos omistaa muutenkin paljon Applen laitteita tai ainakin tietokoneen: laitteiden "ekosysteemit" pelaavat yhteen hienosti, kun tiedot siirtyvät automaattisesti puhelimesta kelloon ja tietokoneeseen ja toisinpäin. Sama pätee Android-ympäristöön. Tietenkin on mahdollista käyttää myös iPhone-puhelinta, Android-älykelloa ja Windows-tietokonetta, mutta yhtä saumaton kokemus se tuskin on. Tallennustilan hinta määräytyy puhelimessa eri tavalla kuin muissa laitteissa, sillä puhelimissa gigoille tulee hintaa. Kannattaa miettiä, käytätkö paljon pilvipalveluita ja streamaus-alustoja, jolloin et ehkä tarvitse yhtä paljon tallennustilaa. Yleensä puhelimissa ei enää ole muistikorttipaikkoja.

Reilun 500 euron hintaluokassa kilpailu on kiristynyt, ja eri valmistajia on markkinoilla huomattavasti enemmän kuin muutama vuosi sitten, jolloin Apple ja Samsung hallitsivat markkinoita. Yhä nuo merkit kuitenkin pitävät pintansa, sillä Applella on tarjolla useampaa puhelinmallia, jotka kaikki maksavat yli 500 euroa. Ne ovat kaikki ns. "varmoja valintoja". Samsungin toiseksi kalleimmassa hintaluokassa on mainioita puhelimia kuten Galaxy S10e. Suosikkimme tässä hintaluokassa maksaa hieman yli 500 euroa ja on OnePlus. Huippumallit OnePlus 7 ja 7T laittavat ominaisuuksissa erittäin hyvin kampoihin muiden valmistajien jopa kaksinkertaisesti maksaville lippulaivamalleille.

OnePlus 7 Pro

Tässä uusimman OnePlus 7 Pron tärkeimpiä ominaisuuksia:

näyttö: 6,67", resoluutio 3120x1440 kamera: 48 megapikseliä ja lukuisia ominaisuuksia mm. vakauteen liittyen, etukamera 16 megapikseliä tallennus: 256 Gt RAM-muisti: 16 Gt

Edellinen lista on erittäin kovaa valuuttaa alle 600 euron hintaluokassa, ja paperilla jopa kovempia ominaisuuksia kuin esimerkiksi yli 1 000 euroa maksavissa iPhone-puhelimissa.

Puhelin on kuitenkin muutakin kuin teknisiä ominaisuuksia: haluatko puhelimen olevan huippudesignia vai kaipaatko saumatonta yhteistyötä muiden laitteiden kanssa? Haluatko puhelimen tukevan uusia käyttöjärjestelmäpäivityksiä mahdollisimman pitkään ja muutenkin kestävän useita vuosia? Silloin katseet kannattaa suunnata uusimpien huippumallien puoleen. Apple julkaisee uuden puhelimen viimeistään joka syksy uusimman ollessa tällä hetkellä 11 Pro -malli. Samsungilta samassa hintaluokassa pyörii upea Galaxy Note 10+. Markkinoille tuloaan tekevät myös vielä kalliimmat taitettavat puhelimet.

Paras puhelin alle 500€

Hieman alle 500 euroa on itse asiassa vähemmän kilpailtu hintaluokka tällä hetkellä, sillä kilpailu on keskittynyt ennen kaikkea reilusti kalliimpien lippulaivamallien – Apple, Samsung, Huawei, OnePlus – ja roimasti halvempien mallien välille. Toki valinnanvaraa löytyy, jos haluat parhaan mahdollisen laitteen, mutta budjettisi on asetettu tiukasti 500 euron kieppeille.

Samsung A71

Samsungilta tuohon hintaluokkaan asettuu muun muassa Galaxy A71 (128 Gt). Se on tässä hintaluokassa todella kehittynyt puhelin, joka tarjoaa muun muassa neljä kameraa ja dual-sim-toiminnon, johon edes yli kaksin verroin kalliimmat iPhonet eivät vielä pysty. Kyseessä on loistava "kopio" tämän hetken parhaista puhelimista.

Samsun Galaxt Xcover Pro Enterprise

Toinen huomion kiinnittävä malli Samsungilta on Galaxy Xcover Pro Enterprise iskunkestävä puhelin, joka asettuu kirjoitushetkellä hinnaltaan juuri 500 euron alapuolelle. Kyseessä on hieman toisenlaiseen käyttöön suunniteltu puhelin, sillä se on suunniteltu nimenomaan kestämään kovempaakin käyttöä. Jos olet aktiivinen töissä tai harrastuksissa, kannattaa ehdottomasti suunnata katseet tähän malliin. Xcoverin kovan kuoren alle kätkeytyy 25 megapikselin kamera (Full HD videokuvaus), 4 Gt RAM-muisti ja 64 Gt tallennustila. Ominaisuuksissa on todella otettu liikkuvan aktiivikäyttäjän tarpeet huomioon, sillä iskujen lisäksi puhelin kestää kuumaa ja kylmää, sitä voi käyttää käsineet kädessä ja siinä on myös nykyään jo harvinaiseksi käyneet muistikorttipaikka sekä vaihdettava akku!

Iphone

Applen puhelinten kohdalla tässä hintaluokassa alkaa jo tehdä tiukkaa, sillä useimmiten miltei kaikki virallisesti saatavilla olevat iPhonet maksavat uutena yli 500 euroa. Poikkeuksen voivat tehdä tietyt huipputarjoukset. Ennen Applelta tuli yksi uusi puhelinmalli joka vuosi, mutta nyt, kun malleja tulee markkinoille huomattavasti enemmän, on myös poistomyyntejä ja alennuskampanjoita useammin. Vaikka Apple ei varsinaisesti ole tullut tunnetuksi suurista alennuskampanjoista, tänä päivänä voi aktiivinen tarjoushaukka tehdä jo löytöjä. Lisäksi kaupoilla saattaa toki olla varastossaan malleja, joita Apple ei virallisesti enää myy. Tälläkin hetkellä löydät taatusti huomattavasti vanhempia iPhone 7 -malleja alle 500 euron. Niissä ongelmaksi saattaa myöhemmin tulla päivitysten rajallisuus.

Yksi vaihtoehto on tietysti etsiä puhelin käytettynä. Netin kauppapaikat, puhelinaiheiset keskustelupalstat ja Facebook Marketplace ovat kaikki pullollaan vaihtoehtoja. Operaattorit ovat kuitenkin alkaneet pikkuhiljaa siirtyä myös käytettyjen laitteiden markkinoilla. Käytetty puhelin on paitsi huokeampi myös ympäristöystävällinen vaihtoehto – voit olla suorastaan trendikäs, kun ostatkin tuliterän sijaan käytetyn mallin. Nykyään tätä varten on myös erillisiä palveluita, kuten Swappie, joka on erikoistunut yksinomaan käytettyjen Apple-puhelinten jälleenmyyntiin. iPhonet lienevät se suurin eteenpäin myytävä puhelinmalli, sillä niiden arvo pysyy tietyn brändiin kuuluvan premium-arvon takia parhaiten. Ole kuitenkin tarkkana, kun ostat käytettyä puhelinta, sillä markkinapaikoilla on tunnetusti monenmoista yrittäjää.

Paras puhelin alle 400€

Noin 400 euroa on yksi sellainen raja, jonka moni vetää budjetiksi puhelinostoksilleen. Onhan sekin paljon rahaa, mutta tässä hintaluokassa on jo tehtävä tiettyjä kompromisseja: valmistajat eivät enää tarjoa parhaita mallejaan tässä hintaluokassa. Mihin katseet sitten kannattaa suunnata? Ensin on päätettävä, haluaako uuden vai vanhan mallin. Uusi malli voi olla edistyneempää teknologiaa, mutta jos sijoittaa vanhaan malliin, saa kuitenkin haluamaansa brändiä ja kenties tutun käyttöympäristön. Alle 400 eurolla voi tuurin käydessä saada jo vanhan iPhonen, kuten iPhone 7:n ja ajan myötä myös iPhone 8:n. Näissä ongelmaksi voi myöhemmin tulla aiemmin mainittu päivitysten rajallisuus.

Xiaomi, Motorola tai Huawei

Uusissa puhelimissa tässä hintaluokassa kannattaa huomioida erityisesti vähemmän tunnetut brändit, kuten Xiaomi ja Motorola sekä tietysti Huawei. Yhdysvaltalainen Motorola on nimenä suomalaisille hyvinkin tuttu, joten sikäli merkin suhteen voi olla varsin luottavainen. Sen tämänhetkiseen katalogiin kuuluu muun muassa One Zoom. Kyseessä on Android-puhelin, joka tarjoaa hintaluokassaan kilpailukykyisiä ominaisuuksia, kuten 128 Gt tallennustilan ja dual-sim-toiminnon. Tässä puhelimessa on panostettu ennen kaikkea kameraan, eli se on suunnattu sinulle, joka räpsit kännykälläsi kaikkea mahdollista. Pääkamerassa on megapikseleitä älyttömät 48, ja selfie-kamerassa myös melko huimat 25. OLED-näytöllä myös kuvien katsominen sujuu sulavasti. Todellinen kuvaajan unelma tässä hintaluokassa!

Xiaomi on uudempi nimi, mutta vallannut melko hienosti markkinoita kahdelta titaanilta. Kiinalaisyhtiö on perustettu vasta 2010, mutta jo 2018 se oli neljänneksi suurin matkapuhelinvalmistaja. Yhtiön yksi tunnetuimmista malleista on Mi 9. Kyseessä on niin ikään Android-puhelin, jossa on kolme kameraa – pääkamerassa on peräti 48 megapikseliä. Tehokas piirisarja ja grafiikkasuoritin – tämä voimanpesä on ainakin lukujen valossa varsinainen hitti. Puhelin on saanut myös hyvät arvostelut kuluttajilta, ja sen hinta on kieltämättä kilpailukykyinen. Ehkä tässä on meidän suosikkimallimme tästä hintaluokasta. Tallennustilaa Mi 9:ssä on "vain" 64 Gt, mutta silläkin pärjää varsin pitkälle. RAMia on kunnioitettavat 6 Gt.

Haluamme esitellä tässä hintaluokassa yhden mallin vielä Huaweilta, joka ei todellakaan ole tänä päivänä mikään pikkutekijä matkapuhelinmarkkinoilla. Huawei on päässyt murtautumaan loistavasta myös lippulaivapuhelinten kilpailuun, mutta nyt esittelemme siltä keskihintaisen mallin, joka on Nova 5T. Tässä mallissa on panostettu designiin, mikä ei ole mikään itsestäänselvyys tämän hintaluokan puhelimissa. Erityisesti mustana puhelin on upea ilmestys. Laite ei petä myöskään ominaisuuksissa, sillä se on vahvasti mukana useamman kameran trendiaallossa: puhelimessa kameroita on peräti viisi, neljä takana ja yksi edessä. Jopa 6 gigatavun keskusmuisti ja 126 gigatavun tallennustila tekevät puhelimesta huippukilpailijan kategoriassaan.

Paras puhelin alle 300€

Entä alle 300 euron hintaluokka – vieläkö siihen hintaan ylipäätään saa puhelimen? No tottahan toki! Se on monien huippupuhelinten rinnalla jo edullinen hintapiste, sillä tämä hinta on alle neljäsosa kalleimpien puhelinten hinnasta. Sitten hyvät uutiset: tähän hintaan saa taatusti enemmän huippupuhelinten ominaisuuksia kuin neljäsosan. Kannattaa kuitenkin suunnata katseet erityisesti "yleispuhelimiin", eikä niinkään malleihin, joihin on pyritty sullomaan esimerkiksi huippukamera kaikkien muiden ominaisuuksien ehdoilla, sillä silloin tuloksena voi olla pettymys: puhelimen kokonaisuus ei toimi, eikä kamerakaan oikeasti ehkä edusta toivottua huipputasoa. Tähän hintaan saa myös käytetyn vanhemman iPhonen netin kauppapaikoilta, jos se vaihtoehto kiinnostaa.

Kun tämän hintaluokan puhelinten ominaisuuksia lukee, voi tulla olo, että puhelimet ovat miltei samanlaisia kuin huomattavasti kalliimmissa hintaluokissa! Tämä on osittain totta, mutta valmistajat osaavat myös hienosäätää puhelinten ominaisuuksia niin, että ne ainakin vaikuttavat samanlaisilta kalliimpiin kilpailijoihinsa nähden. Puhelimien välillä kannattaa tehdä huolellinen vertailu tietenkin teknisten tietojen ja arvioiden avulla, mutta mahdollisuuksien mukaan myös hakeutua kokeilemaan puhelinta kädessä. Hyviä paikkoja tähän ovat elektroniikkakaupat ja operaattoreiden liikkeet. Vaikka paperilla ero puhelinten painossa on vain esimerkiksi 20 grammaa, se tuntuu kädessä jo aivan erilaiselta. Tässä muutama asia, joka kannattaa ottaa huomioon näin edullista puhelinta valitessa:

  • Näyttö. Tämän hintaluokan puhelimissa on jo suuria, yli kuuden tuuman näyttöjä, mutta erot tulevat näyttöteknologioissa ja resoluutioissa. Ota ne huomioon näytön koon lisäksi.
  • Kamera. Kamerat ovat paperilla jo hyviä tässäkin hintaluokassa, mutta kannattaa vertailla laitteilla otettuja kuvia. Siihen kannattaa suhtautua varauksella, jos alle 300 euron puhelimessa on useampi takakamera.
  • Akku. Jopa akku voi olla sellainen, mistä on säästetty, kun käytössä on rajallinen budjetti. Et taatusti halua sammuilevaa puhelinta, joten ota huomioon akun milliampeerimäärä.
  • Koko, paino ja design. Nämä eivät suinkaan ole yhdentekeviä asioita. Ota nekin huomioon valintaa tehdessä.

Samsung

Tässä hintaluokassa korostuu erityisesti Samsung, jolla on tarjottavanaan useita kilpailukykyisiä malleja näinkin halvalla. Niistä ensimmäisenä esiin nousevat Galaxy A40 ja Galaxy A50, jotka ovat itse asiassa varsin reilustikin halvempia kuin 300 euroa. Voit löytää ne jopa alle 250 euron hintaan! Nämä puhelimet ilmestyivät kuukauden välein alkuvuodesta 2019, ja erot niissä ovat melko pienet niin ominaisuuksien kuin hinnan osalta: A50:ssä on hieman suurempi 6,4 tuuman näyttö ja jonkun verran parempi kamera. Kenties kamera on se syy, miksi kehotamme valitsemaan ehdottomasti A50-mallin, jos päädyt tähän vaihtoehtoon. Hintaero on vain joitakin kymppejä.

Yhden huikean vaihtoehdon kattaukseen tarjoilee vielä Xiaomi. Sen Redmi Note 8 Pro -malli lähtee reilusti alle kolmensadan. Virtaviivainen muotoilu on tehty kaikkien käteen sopivaksi, ja kokeiltuamme tätä puhelinta kädessä pidämme sitä istuvampana kuin montaa paljon kalliimpaa puhelinta erityisesti kaarevan takakannen johdosta. Kamera lyö tähän artikkeliin melkoiset pohjat: jopa 64 megapikselin kamera on tässä hintaluokassa kerta kaikkiaan ällistyttävää, vaikka pikselit eivät kerrokaan mistään kamerasta kaikkea. Puhelimen 4500 mAh akku on myös vakuuttava, ja puhelimelta luvataan 10 tuntia pelikäyttöä, mihin voi tosin suhtautua hieman varauksella. Silti kyseessä on erittäin hyvin kehitetty tuote.

Paras puhelin alle 200€

Tuleeko kauppojen hintoihin tutustuessa joskus olo, että alle 200 eurolla ei modernia älypuhelinta voi löytää enää ollenkaan? No varmasti tulee, mutta itse asiassa väite ei aivan pidä paikkaansa. Yllättävän hyviä puhelimia on tarjolla tähänkin hintaan. Toki niiden kohdalla täytyy tehdä jo huomattavan suuria kompromisseja, mutta niinhän se on, että sitä paremman laitteen saa, mitä enemmän siihen on valmis käyttämään rahaa ja päinvastoin. Täytyy huomata, että kompromissit eivät koske pelkästään laitteen teknisiä ominaisuuksia vaan myös esimerkiksi paksuutta. Haluatko "kolhon" puhelimen, vai onko sinulle tärkeää, että laite on siro ja kevyt käsitellä?

Tässäkin hintaluokassa ovat kunnostautuneet ennen kaikkea Xiaomi, Motorola ja Huawei. Motorola One Macro maksaa hieman alle 200 euroa, ja E6 Play irtoaa jopa alle satasella. One Macro on malli, jonka kohdalla on panostettu kameraan – ja selvää on, että jos näin halpa puhelinmalli erikoistuu johonkin asiaan, tehdään se jossain määrin muiden ominaisuuksien kustannuksella. One Macrossa erikoisuutena on Macro Vision -kamera, jossa on huippuluokan zoom. Lisäksi laitteen 6,2 tuuman näytöllä on hyvä katsella kuvia, vaikka ne olisi otettu kuinka läheltä. E6 Play taas on todella halpa malli, jonka puutteellisuuden huomaa muun muassa siitä, että se ei tue Full HD -resoluutiota.

Motorola

Huaweilla on tarjolla runsaasti puhelinmalleja reilusti alle 200 euron. Niistä suosituimpia ovat varmaankin vuonna 2019 ilmestynyt P Smart sekä Y6s. Molemmissa malleissa on dual-sim-toiminnot, 32-62 Gt tallennustilaa ja yli kuuden tuuman näytöt, mikä on varsin vaikuttavaa. Kuten arvata saattaa, niin fyysisten mittojen kuin kameran osalta on tehty melko suuria kompromisseja. Pidämme kuitenkin näistä malleista siksi, että ne on suunnattu "kaikille", eikä niissä ole mitään erityisaluetta, joka on yritetty hioa huippuunsa. Y6s on saatavilla useammassa houkuttelevan pirteässä värissä, ja sopii ehdottomasti hyvin sellaiselle, jolle puhelin ei ole kuitenkaan tärkein asia maailmassa.

Xiaomi

Niin ikään Xiaomin Redmi-mallistossa on useampia puhelimia, jotka kuluttaja voi hakea kaupasta alle kahdella satalappusella. Redmi Note 8T on niistä vaikuttavin ja saanut huippuarvostelut. Sen näyttö menee reunasta reunaan jättäen ylälaitaan vain pienen loven, itse asiassa jopa pienemmän kuin uusimmissa yli kuusi kertaa enemmän maksavissa iPhoneissa. 6,3 tuuman IPS-näyttö ei jätä mitään epäselväksi samoin kuin ei neljän objektiivin huippukamera. Kaikista vakuuttavinta on se, että tämä halpispuhelin tukee 4K-videokuvausta, ja sen mukana tulee pikalaturi. Siksi annamme "Paras puhelin alle 200€" -arvonimen ehkäpä juuri tälle mallille. Sen tuotekehityksessä on otettu huomioon asioita, joista muut valmistajat voisivat ottaa oppia!

Yhteenveto

Puhelimia löytyy tänä päivänä moneen lähtöön, ja kilpailu asiakkaista on äärimmäisen kovaa. Se on saanut valmistajat liikkeelle. Erityisen vaikuttavaa on nykyään kilpailu halpojen, alle 300 euron tai jopa alle 200 euron puhelinten hintaluokissa. Puhelinten ominaisuudet ovat ällistyttäviä, sillä vain pari vuotta sitten edes yli 1 000 euron luurit eivät pystyneet samaan. Nostamme hattua.

Samalla täytyy muistaa se, että puhelimet eivät kilpaile ainakaan pelkästään paperilla. Parasta olisi kokea puhelin omassa kädessä ja tunnustella, miltä se tuntuu. Jos tämä ei ole mahdollista, kannattaa ainakin katsoa YouTube-videoita. Ota huomioon myös aiemmin mainitut ekosysteemit: onko sinulla muita laitteita, joiden kanssa haluat puhelimen toimivan "synkassa"? Onnea puhelimen valintaan!