Parhaat retkeilyvarusteet netistä

Millainen henkilö lahjansaaja on?

Reppu selkään ja retkelle – mutta mitä ovatkaan kaikki tarpeelliset varusteet mukaan pakattavaksi?

Retkeilemään on aina syytä lähteä huolellisesti varustautuneena. Näin takaat jokaisen retken onnistumisen.

Avullamme löydät retkeilijän tärkeimmät varusteet niin lyhyempää kuin pitempääkin matkaa varten, lue!

Gore-Texiä ja merinovillaa – laatu ratkaisee

Tarvitset mukaan luontoon suuntautuvalle retkelle laadukkaita vaatteita, olkoon kyseessä tunnin kävelymatka tai viikkojen vaeltelu.

Kengät

Yksi tärkeimmistä varusteista ovat kengät. Pitkille ja vaativille matkoille tukevat vaelluskengät ovat paras valinta, kun taas maasto- tai polkujuoksukengät käyvät mainiosti hieman kevyempää retkeilyä varten. Pääasia on, että retkeilykenkäsi ovat jalkoihisi sopivat ja mieluiten vedenpitävät sekä hengittävät.

Kerrospukeutuminen

Laadukkaiden kenkien lisäksi kannattaa satsata laatuun muussakin vaatetuksessa. Retkeilyvaatteissa huomio kiinnittyy erityisesti kerrospukeutumiseen. Repussa on järkevää olla mukana lisävaatekerroksia, joita voit laittaa päälle tilanteen mukaan. Repusta on myös hyvä löytyä vedenpitävät kuoritakki ja -housut suojaamaan esimerkiksi yllättävältä sateelta. Matkan mahdollisesti jatkuessa seuraavana päivänä auringonpaisteessa on mukava pukea taas kuivat vaatteet ylle. Hyviä takkeja retkeilyyn ovat esimerkiksi Helly Hansen takit. Myös niin sanotut softshell takit sopivat mainiosti retkeilyyn.

On kiva pysyä kuivana sateella, mutta myös viihtyä vaatteissasi muuttuvissa lämpötiloissa. Luonnonmateriaalit ovat ihanteellisia, sillä ne hengittävät kuumalla ja lämmittävät kylmällä.

Retkeilyvaatteisiin suositeltavaa materiaalia merinovillaa kannattaa hankkia useampi kappale. Villa on antibakteerinen materiaali, joka märkänäkin pitää käyttäjänsä lämpimänä. Merinovilla ei hiosta eikä haise kuumallakaan ilmalla. Hanki ainakin seuraavat retkeilyvaatteesi merinovillaisina:

  • Alusvaatteet ja -kerrasto: merinovilla ei pistele, kutita tai ärsytä ihoa kuten tavallinen villa usein tekee.
  • Sukat: merinovillasukat pysyvät kuivan ja lämpimän tuntuisena myös kosteana.
  • Sukat: merinovillasukat pysyvät kuivan ja lämpimän tuntuisena myös kosteana.
  • Buffi huivi ja pipo: merinovilla hyväilee ihoa pehmeydellään.
  • Paita: merinovilla ei vaadi tiheää pesua ja pysyy raikkaana pitkään.

Tavallisetkin villasukat kannattaa pakata mukaan varsinkin pitemmille retkille lämmittämään jalkojasi erityisesti teltassa yöpyessäsi. Kesän ja talven retkeilyä varten on tietenkin varauduttava eri vaatetuksella, mutta kesälläkin kylmä voi yllättää, esimerkiksi korkeuksissa. Älä myöskään unohda hyviä vaellushousuja ja -shortseja tai niiden kätevää yhdistelmä, fleecepaitaa, lippalakkia ja vaihtokenkiä, kuten sandaaleja, joilla voit liikkua vedessäkin.

Eväät – tärkeä osa onnistunutta retkeä

Retkeilyyn liittyy yleensä ulkona ruokailua. Eväitä ei kannata jättää pois edes lyhyemmältä päivävaellukselta. Ravinnosta saat tarvittavan energian matkan alusta loppuun. Paria tuntia voidaan pitää rajana, jonka jälkeen tarvitset lisäenergiaa. Pitemmillä vaelluksilla kannattaa repussa olla energiapatukoita ja -geelejä. Ruokatauot luovat rytmin päivälle. On mielekkäämpää kävellä muutama tunti tietäen, että taukopaikalla odottaa herkkuja.

Vettä

Juotavaksi kelpaavaa vettä saa usein matkan varrelta. Jos kuitenkaan näin ei ole, varaudu kantamaan mukanasi juomavettä tarpeen mukaan. Pitemmille matkoille on hyödyllistä hankkia oma vedenpuhdistin tai vedenpuhdistustabletteja. Juomapulloja on tarjolla joka lähtöön – kaupasta ostettu, käytetty virvotusjuomapullo ei ole hyvä ratkaisu. Oma juomapullo, joka palvelee sinua vuosikausia, on sekä ekologinen että terveydellesi paras hankinta.

Retkikeitin

Pitemmällä matkalla oma retkikeitin kuuluu tarpeellisiin varusteisiin. Keittimellä saat helposti ja ennen kaikkea nopeasti valmistettua päivittäisen lämpimän ateriasi. Voit olla varma, että luonnon keskellä valmistettuna se maistuu maukkaammalta kuivaruokaan verrattuna. Muistathan, että tarvitset myös polttoainetta keittimeen sekä kattiloita. Kaikki lisäävät tietysti kantamuksiesi painoa, mutta todellakin palkitsevat vaivan pitkällä retkellä.

Tulitikut

Ruokapakkauksien, juomien ja keittovälineiden lisäksi itse kokkaavan retkeilijän varustuksiin kuuluu muutakin tarpeellista. Älä unohda tulitikkuja. Tarpeen ovat myös luontoa saastuttamaton ekologinen pesuaine, tiskiharja, muki, termosmuki ja ruokailuvälineet. Lusikkahaarukkayhdistelmä sopii erityisen hyvin retkeilyyn. Lisäksi yksi tärkeimmistä varusteista apuna leikkaamisessa, pakkauksien avaamisessa ja monessa muussa asiassa retkeilyyn liittyen on ehdottomasti monitoimilinkkuveitsi.

Yöpyminen tähtien alla vai teltassa?

Hyvä teltta

Retkellä nukkuminen taivasalla tähtiä ihaillen on ihastuttava ajatus. Se voi ihanteellisissa olosuhteissa onnistuakin mukavasti esimerkiksi puihin ripustettavissa riippumatoissa. Elleivät sää ja olosuhteet kuitenkaan sitä mahdollista retkelläsi, on parempi varustautua teltalla. Telttoja retkeilyyn on monenlaisia, joten retkesi kohde, pituus ja seurueen koko ratkaisevat, mikä on oikea valinta. Huomioi teltan vedenpitävyys ja paino.

Makuupussi

Teltassa yöpyessäsi ehdottomasti tärkein varuste on makuupussi. Tämänkin varusteen valintaan vaikuttavat monet seikat. Untuvamakuupussi on paras kylmälle säälle ja pakkasöille. Kesäretkillä voi riittää pelkkä silkkimakuupussi, joka hellii ihoasi, on kuumassa viileä ja kylmässä lämmin. Silkkimakuupussi ei paina eikä vie juurikaan tilaa ja on siten korvaamaton varuste, jota voidaan myös käyttää lakanan sijaan.

Makuualusta

Makuualustan merkitystä ei voida vähätellä. Laadukas ilmapatja on hintava, mutta maksaa itsensä takaisin hyvien yöunien muodossa. Ilmapatjan saa helposti täytettyä, tyhjennettyä ja pakattua pieneen tilaan rullalle. Se on varuste, jota ilman ei kannata pitemmille retkille lähteä. Lisäksi kannatta hankkia hyvä retkityyny. Jos tämä on jo liikaa luksusta, niin pakkaamasi fleecepaita ajaa asian.

Otsalamppu

Yön yli kestävillä retkillä tuskin selviää ilman lamppua. Otsalamppu on lampuista kätevin, sillä kätesi ovat siten vapaat tekemään muuta. Ladattava otsalamppu on paras vaihtoehto, kunhan sen lataaminen onnistuu. Teknologia on tuonut tullessaan erittäin suorituskykyisiä ja tehokkaita led-otsavalaisimia. Laadulla on hintaa, mutta ne ovat varmasti hintansa arvoisia menneiden aikojen pattereilla toimiviin lamppuihin verrattuna.

Retkeily on liikkumista

Retkeilyllä on huomattavaa vaikutusta hyvinvointiisi. Unohda arki ja nauti luonnosta.

Rinkka

Tätä nautintoa ja luonnossa liikkumista auttaa oikea varustus, joista liikkumisen kannaltaolennaisinta sopivien kenkien jälkeen on itse reppu tai rinkka. Rinkan paino varusteineen onratkaiseva onnistuneen matkan kannalta. Ota huomioon, että rinkkasi tulee olla selkääsi sopiva jahyvää tukea antava malli.

Kävelysauvat

Erilaisia retkeilyvarusteita on paljon. Esimerkiksi kävelysauvat voivat olla hankalassa maastossa nousuineen ja laskuineen korvaamattomat. Niistä saa tukea etenkin alamäissä. Taitettava malli saadaan pakattua reppuun helposti osuuksilla, joilla sauvat eivät ole tarpeen.

Hyttysverkko

Hyttysverkko voi myös olla tarpeellinen varuste säilyttämään yörauhan. Listaan muista hyödyllisistä varusteista retkelle kuin retkelle kuuluvat:

  • aurinkolasit
  • kiikarit
  • puhelin ja varavirtalähde latausjohtoineen
  • vedenpitäviä pusseja, rakkolaastareita ja desinfiointiainetta.

Muita liikkuessa tarpeellisia varusteita ovat kartta tai jokin suunnistusapu, esimerkiksi toimiva puhelin. Täyteen ladattu puhelin voi olla todella tarpeen eksyessäsi. Puhelimen lisäksi kannattaa varautua kompassilla, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä. GPS-paikannin on hyvä olla olemassa.

Nykyiset puhelinten sovellukset ovat myös retkeilijälle hyviä vaihtoehtoja. Turvallisuus on tärkeintä ennen kaikkea.

Älä pakkaa reppuusi tai rinkkaasi mukaan mitään turhaa kannettavaa. Jokaisella varusteella on tarkoituksensa. Retkeilijän varusteissa tulee ottaa huomioon, mikä on todella tarpeellista, ja mitä halutaan ottaa mukaan vain kaiken varalta. Ylimääräisiä varusteita, joita ei ehkä tarvitsekaan, ei kannata pakata mukaan. Jokainen kilo painaa, ja onnistuneen retken edellytys on myös liikkumisen keveys.

Ensiapu ja hygienia

Ensiapulaukku

Ensiapulaukku on tärkeä varuste retkellä kuin retkellä. Sen tulee sisältää perustarvikkeet haavojen hoitoon. Ilman desinfioivaa ainetta ja rakkolaastareita ei kannata retkeillä missään. Silloin kun onnettomuus tai tapaturma sattuu, on auttajan säilytettävä malttinsa. On helpompi pysyä rauhallisena haaveritilanteissa, kun tiedät että, varusteet ovat kunnossa. Varaudu opettelemalla ensiaputaitoja ja pitämällä ensiapuvälineet retkellä mukana.

Lääkkeet

Omat henkilökohtaiset lääkkeet tulee aina ottaa mukaan retkelle. Niiden lisäksi on hyvä olla mukana myös päänsärkylääkettä ja allergialääkettä. Varaa retkelle myös henkilökohtainen pesupussi ja pyyhe, joka on mieluiten mikrokuitua. Älä unohda hammasharjaa ja -tahnaa, aurinkorasvaa, vessapaperia vesitiiviissä pussissa, käsidesiä ja biohajoavaa pesuainetta. Kaikki nämä ovat tarpeellisia varusteita retkellä.

Peseytyminen

Vaelluksella omasta puhtaudestaan voi huolehtia vaikkapa kosteuspyyhkeillä tai varaamalla peseytymiseen vettä pienessä pullossa ja esimerkiksi kevyen harson. Lisäksi Suomen kesäisessä luonnossa liikkuessasi voit huolehtia omasta hygieniastasi myös järveen pulahtamalla tai purossa peseytymällä. Monien vaellusreittien varsilta löytyy myös päivätupia ja autiotupia, ja lisäksi on olemassa vaellussaunoja, joissa peseytyminen tuo vaellukseen hieman luksusta.

Tämä varustelista sisältää kaiken, mitä sinun kannattaa pakata mukaan lyhyelle ja pitemmällekin retkelle. Varusteiden valinnalle kannattaa omistaa riittävästi aikaa – toivottavasti listasta on apua rinkan pakkaamisessa ja reissun suunnittelussa. Listan sisältö vaihtelee hieman vaelluksen päämäärän ja sen ajankohdan sekä omien mieltymysten mukaisesti, mutta tärkeimmät asiat pysyvät aika lailla samoina.

Panosta laadukkaisiin retkeilyvarusteisiin

Huolella valitut laadukkaat varusteet takaavat onnistuneen vaelluksen ja säilyvät vuosia hyvässä kunnossa.

Näillä eväillä ja varusteilla saat retkestäsi kaiken irti – reppu selkään ja retkelle!