Lista vauvan tarvikkeista - Osta lahjaksi tai omalle vauvallesi

Millainen henkilö lahjansaaja on?

Näillä tarvikkeilla helpotat arkeasi vauvan kanssa – katso koko lista!

Vauvan syntymä on koko elämän jännittävimpiä aikoja. Vauvalle on saatavilla valtava armeija erilaisia tarvikkeita, ja joskus voikin yllättää epävarmuus siitä, mitkä tavarat ovat oikeasti tarpeellisia ja mitkä täysiä turhakkeita. Käymme tässä listauksessa läpi erilaisia hyödyllisiä tuotteita, joiden avulla todella helpotat omaa vauva-arkeasi.

Pinnasänky

Eräs tärkeimmistä hankinnoista vauvalle on pinnasänky. Pinnasänkyä hankittaessa sen tulee ennen kaikkea täyttää tietyt turvallisuusvaatimukset. Esimerkiksi pinnasängyn pinnojen väli ei saa olla liian suuri, jottei vauvan pää mahdu siitä läpi, muttei toisaalta myöskään liian pieni, jotta vauvan käsi tai jalka ei voi jäädä jumiin pinnojen väliin.

Vauvat nukkuvat mielellään lähellä aikuisia, joten yksi hyvä vaihtoehto pinnasängyn kanssa on tehdä siitä niin sanottu sivuvaunu aikuisten sänkyyn. Tällöin yksi sängyn laidoista poistetaan, ja pinnasängyn avoin laita asetetaan aikuisten sänkyyn kiinni. Näin vauva pääsee nukkumaan omassa sängyssään, mutta saa kuitenkin turvallisuuden tunnetta lähellä nukkuvista aikuisista.

Verhokatos

Verhokatos on lastensänkyyn, sekä pinnasänkyyn että kehtoon, erityisellä tangolla kiinnitettävä lisäosa. Verhokatos auttaa tekemään vauvan sängystä rauhallisen nukkumapaikan. Lisäksi verhot tuovat kauniin yksityiskohdan ja uutta ilmettä lastenhuoneen sisustukseen. Erilaisilla verhokuoseilla saat nopeasti muokattua lastenhuoneen ilmettä, ja ne myös auttavat luomaan huoneeseen erilaisia tunnelmia.

Katos luo vauvalle viihtyisän pesän, mutta verhojen turvallisuuspuolen kanssa kannattaa olla tarkkana. Verhot tulee muistaa pestä riittävän usein, sillä ne keräävät pölyä. Verhokatos kannattaa poistaa viimeistään silloin, kun vauva oppii istumaan. Vauvat nimittäin rakastavat nykiä verhoja, mikä tuo mukanaan riskin siitä, että katos putoaa vauvan päälle.

Patja

Voit ostaa vauvan sängyn aivan hyvin käytettynä, mutta patjan on hyvä olla uusi. Käytettyä patjaa voidaan kuitenkin harkita silloin, kun on täysi varmuus siitä, ettei patja ole päässyt kostumaan. Vauva nukkuu yli puolet vuorokaudesta, joten hyvän patjan valinta on tärkeää pienokaisen hyvinvoinnille.

Pieni lapsi hikoilee hyvin paljon, usein jopa aikuisia enemmän, joten patjan materiaalin on hyvä olla hengittävä. Patjan tulee olla myös täysin sopiva käytössä olevaan pinnasänkyyn. Mikäli patja on esimerkiksi liian pieni, saattaa vauvan käsi tai jalka jäädä patjan ja pinnojen väliin jumiin.

Unipesä

Unipesä on pehmeä reunallinen alusta, jossa vauva voi makoilla tai nukkua. Unipesän idea perustuu siihen, että vauva on tottunut kohdussa olemaan pienessä suljetussa ympäristössä, jossa tuntee olonsa turvalliseksi. Monet vauvat nukkuvat unipesässä makoisasti, ja unipesän hyviin puoliin kuuluu myös se, ettei vauva pääse putoamaan reunallisesta pesästä.

Unipesiä löytyy markkinoilta lukuisilta eri valmistajilta, ja monet myös myyvät itse tekemiään unipesiä esimerkiksi nettikirppiksillä. Näiden suhteen on syytä olla tarkkana, sillä monet asiantuntijat ovat varoitelleet, ettei unipesän käyttäminen välttämättä ole täysin turvallista silloin, kun unipesän valmistajan tuote ei ole Tukesin hyväksymä.

Peitto

Vauvalla on hyvä olla sängyssään peitto, sillä se on paitsi turvallinen myös lämmin. Vastasyntyneen peitoksi sopii hyvin suomalaisen äitiyspakkauksen mukana tuleva vauvan peitto. Paras peitto on vauvan käyttämään sänkyyn sopiva, korkealaatuinen ja helppohoitoinen. Oikeanlainen peitto edesauttaa vauvan ja samalla myös vanhempien hyviä unia.

Vauvan peitoksi kannattaa valita laadukkaasta materiaalista valmistettu peitto, joka on testattu ja viranomaisten hyväksymä. Toiset käyttävät peiton sijaan vastasyntyneillä kapaloa, joka tuo monille vauvoille turvallisen olon. Kapalopeitot sopivat erityisen hyvin etenkin vastasyntyneille vauvoille ja niitä voi normaalisti käyttää noin kolmen kuukauden ikään asti.

Petivaatteet

Pienen vauvan sänkyyn tarvittaviin petivaatteisiin kuuluvat pussilakana sekä aluslakana. Tyynyliinaa ei tarvita, sillä vauva ei vielä tarvitse myöskään tyynyä. Parhaat vauvojen tekstiilit ovat pehmeitä, turvallisia ja korkealaatuisia. Sekä pussilakana että aluslakana on syytä valita siten, että ne ovat juuri sopivan kokoisia käytössä olevaan patjaan ja peittoon.

Pienet vauvat ovat erityisen herkkiä tekstiileille, joten ne kannattaa pestä herkälle iholle sopivilla pesuaineilla ennen käyttöönottamista. Kannattaa myös aina valita tuotteet, jotka ovat testattuja ja hyväksyttyjä. Petivaatteita on hyvä olla käytettävissä useampia settejä, sillä niitä voidaan joutua vaihtamaan usein esimerkiksi vauvan pulauteltua.

Viltti

Viltit ovat monipuolisuudellaan erittäin käteviä pienten lasten kanssa. Voit käyttää vilttiä sekä nukuttamiseen, leikkialustana, suojana että vaunuissa. Viltti on myös helppoa napata mukaan lähdettäessä matkalle tai erilaisiin kyläpaikkoihin, kuten mummolaan. Monilla onkin käytettävissään vauvalle muutamia erilaisia vilttejä, jotka ovat eri paksuisia ja erilaisista materiaaleista valmistettuja.

Mikäli vauva käyttää vilttiä nukkuessaan, kannattaa harkita käytettäväksi esimerkiksi reikiä sisältävää virkattua mallia. Näin vauva voi vetää viltin myös kasvoilleen ilman tukehtumisen riskiä. Muussa tapauksessa viltti on syytä kietoa nukkuvan vauvan ympärille sen verran napakasti, ettei vauva saa kiskottua sitä helposti kasvojensa päälle.

Unipussi

Unipussi on helmastaan umpinainen pussi, joka pysyy lapsen päällä henkselimäisillä kangaskaistaleilla. Monet vauvat tuntevat olonsa erityisen turvalliseksi juuri unipussissa, joten se onkin erinomainen vaihtoehto vauvan peitoksi. Unipussin etu on se, että vauvat nukkuvat niissä usein paremmin, eikä vikkelinkään vauva saa potkittua jalkojaan paljaaksi pussin uumenista.

Unipussi on vauvalle hyvä ja turvallinen vaihtoehto myös siitä syystä, että pussi ei voi vahingossakaan nousta vauvan kasvojen päälle. Unipussi myös edesauttaa vauvan parempia unia siltä osin, että vauva pysyy pussissa lämpimänä koko yön – se kun ei valahda vauvan päältä pois.

Uniriepu

Uniriepu, uniliina, unilelu, millä tahansa nimellä tätä halutaankaan kutsua, on juuri uniriepu usein se tavara, josta muodostuu vauvalle kaikkein rakkain. Vauva valitsee usein itse kankaisen esineen, josta muodostuu hänelle äärimmäisen tärkeä tuki ja turva. Unirievun käyttäminen helpottaa vauvan eroamista vanhemmistaan esimerkiksi yöunille käytäessä.

Uniriepu tuo vauvalle uskomattoman paljon tukea ja turvaa ja se saattaa lohduttaa vauvaa kuin oman äidin tai isän syli. Rievusta voidaan käyttää myös nimeä siirtymäobjekti, sillä se helpottaa vauvan siirtymistä erilaisista tilanteista toiseen. Ihan kaikki vauvat eivät kuitenkaan omaksu riepua käyttöönsä.

Äitiyspakkaus

Kela myöntää kaikille Suomessa asuville äideille äitiyspakkauksen erityisenä äitiysavustuksena. Ainutlaatuinen pakkaus sisältää vaatteita vauvalle sekä kaikkia muita tarpeelliseksi tulevia tarvikkeita, kuten vuodevaatteet, pyyhkeen, makuupussin, peiton sekä hoitotarvikkeita. Äitiyspakkaus on jaettu Suomessa kaikille äideille jo vuodesta 1949. Pakkaus on suuri apu etenkin perheen ensimmäisen vauvan kanssa.

Äitiyspakkauksen sisältö pysyy pääpiirteittäin samana vuodesta toiseen. Pakkausta kuitenkin myös uudistetaan jonkin verran perustuen muun muassa Kelan saamaan palautteeseen pakkauksen sisällöstä. Etenkin tekstiilien kuosit ja värit vaihtelevat vuosittain. Äitiyspakkauksesta löytyy yhteensä noin 60 erilaista tuotetta. Vuonna 2019 äitiyspakkaus piti sisällään kaikki nämä tuotteet:

 • Vuodelaatikko
 • Ulkohaalari/makuupussi
 • Lämpötöppöset ja -rukkaset
 • Peitemakuupussi
 • Hupullinen kevyt toppapuku
 • Villasekoitehaalari, collegehaalari
 • Kolme myssyä
 • 14 erilaista bodya
 • Seitsemät housut, sukkahousut ja potkuhousut
 • Lapaset ja sukkia
 • Petivaatteet, pyyheliina, huivi
 • Hygieniatarvikkeet
 • Ensikirja, pehmolelu
 • Reunapehmusteet

Vauvan pinnasänkyyn voidaan hyvin kiinnittää myös reunasuojukset. Vauvat pitävät pienistä pesämäisistä tiloista, ja reunapehmusteet auttavat luomaan sänkyyn turvallista pesän tuntua. Pehmusteet myös suojaavat jo liikkumaan ryhtynyttä pikkuvauvaa itsensä kolhimiselta. Lisäksi saat pehmusteilla kivasti ja näppärästi luotua lastenhuoneen sisustusta aika ajoin täysin uuteen uskoon.

Reunapehmusteet voidaan kiinnittää vauvan pinnasänkyyn heti vastasyntyneelle. Pehmuste kannattaa kuitenkin poistaa vauvan sängystä viimeistään silloin, kun hän osaa jo itse nousta seisomaan tukea vasten. Muutoin riskinä on, että lapsi alkaa kiipeilemään ja pääsee reunasuojan päälle nousemalla putoamaan sängyn reunan yli lattialle.

Soittorasia

Musiikki rauhoittaa vauvaa normaalisti erittäin paljon, joten soittorasian tai mobilen hankkiminen vauvan sängyn lähistölle on hyvä idea. Tällaiset lelut myös stimuloivat vauvan aisteja ja voivat auttaa vaikuttamaan positiivisesti hänen mielialaansa. Soittorasian tai mobilen rauhoittava musiikki auttaa tuudittamaan vauvan autuaasti unten maille.

Soittorasia soittaa aina samaa sävelmää. Tämän tutun sävelen toisto ja jatkuvuus auttaa parantamaan jopa jo ihan pienen vauvan turvallisuuden tunnetta. Soittorasia kulkee näppärästi myös matkalla mukana, jolloin tutut äänet auttavat vauvaa nukkumaan. Sängyn päällä pyörivään mobileen kiinnitetyt värikkäät lelut kiinnittävät jo pariviikkoisen vauvan huomion.

Yövalo

Ihan pienimmät vauvat eivät yövaloa yleensä tarvitse, mutta hieman isommille voi yövalo tuoda turvaa. Kaikkein pienimpien vauvojen huoneissa onkin yövalo normaalisti siitä syystä, ettei vanhempien tarvitse laittaa huoneeseen täyttä valaistusta päälle vauvan herätessä syömään yöllä. Täyden valaistuksen välttäminen auttaa vauvaa nukahtamaan nopeammin uudelleen.

Yövaloa valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että se on sopivan himmeä, eikä sen valosävy ole sininen tai valkoinen, vaan keltaiseen taittuva. Yövaloja löytyy lukuisia eri malleja. Markkinoilta löytyy pistorasiaan laitettavia malleja, huonelämpötilaan reagoivia, led-valoja, hämäräkytkimellä syttyviä sekä väriä vaihtavia tai jopa kuvioita heijastavia sekä musiikkia soittavia.

Itkuhälytin

Monille vanhemmille itkuhälytin on eräs kaikkein tärkeimmistä käytössä olevista vauvatarvikkeista. Itkuhälytin on käytössä normaalisti vauvan nukkuessa, olivatpa kyseessä sitten päiväunet tai yöunet vauvan nukkuessa omassa huoneessaan. Itkuhälytin tuo vanhemmalle mielenrauhaa ja auttaa vanhempaa reagoimaan nopeasti silloin, kun vauva herää itkemään uniltaan.

Itkuhälytin koostuu vauvan lähelle asetettavasta mikrofonilla varustetusta vauvayksiköstä sekä hänen hoitajansa lähellä olevasta kaiuttimella varustetusta hoitajan yksiköstä. Parhaat itkuhälyttimet on varustettu myös jonkinlaisella salaustekniikalla, mikä takaa sen, että vauvan äänen kuulee aina vain vanhempi, eikä laitteen kautta ole mahdollista salakuunnella perheen elämää.

Vauvamonitori

Vauvamonitori on entistä kehittyneempi versio tavallisesta itkuhälyttimestä. Vauvamonitoreita löytyy markkinoilta lukemattomia erilaisia versioita. Vauvamonitori on normaalisti varustettu kameralla, jonka kautta vauvan unta on mahdollista myös katsella, eikä ainoastaan kuunnella. Toisista malleista löytyy jopa pimeänäkökamera tai pimeäkuvaustoiminto, joiden avulla vauvan unta pystytään valvomaan entistä kehittyneemmin.

Vauvamonitori voi tuoda useille vanhemmille erityistä mielenrauhaa, sillä monet monitorimallit myös mittaavat vauvan hapensaantia ja sykettä koko unien ajan ja antavat vanhemmille ilmoituksen, mikäli jotain sattuisi olemaan vialla. Monitorointijärjestelmä videokameralla varustettuna tarkoittaa, että vanhemmat pääsevät entistä paremmin ja monipuolisemmin valvomaan vauvojensa unta.

Hoitopöytä

Hoitopöytä on erittäin näppärä apu vauvanhoidossa. Hoitopöydän päällä onnistuu helposti niin vauvan vaipanvaihto, tämän rasvaus kuin pukeminenkin sekä muut hoitotoimet. Hoitopöydät sisältävät usein hyllyjä, joiden avulla vauvan vaatteet ja vaipat pysyvät järjestyksessä, ja monista malleista löytyy myös käteviä säilytyslokeroita erilaisille hoitotarvikkeille.

Toiset sijoittavat hoitopöydän mahdollisuuksien mukaan kylpyhuoneeseen, sillä vesihanan läheisyys on kätevä vaipanvaihdon yhteydessä. Toiset taas pitävät hoitopöytää joko vanhempien makuuhuoneessa tai lastenhuoneessa. Oikealle korkeudelle sijoitettu hoitopöytä säästää vanhemman selkää huomattavasti vauvan hoitotoimissa. Hoitopöytä voi tuoda vauva-arkeen yllättävän paljon apua ja helpottaa vauvan hoitamista.

Päällinen hoitopöytään

Hoitopöydän päälle asetetaan alusta, joka päälle vauva lasketaan. Hoitopöydän pehmustetussa alustassa on usein reunat, jotta vauva ei pääse kierähtämään siitä pois. Hoitoalustan käyttäminen tekee hoitopöydästä tai muusta tasosta lapselle mukavan paikan hoitotoimien ajaksi. Toiset käyttävät hoitoalustaa esimerkiksi pesukoneen päällä, eikä varsinaista hoitopöytää ole käytössä ollenkaan.

Kuten monia muitakin lastentarvikkeita, myös hoitoalustoja löytyy markkinoilta useita erilaisia. Saatavilla on hoitoalustoja lukemattomilla erilaisilla teemoilla ja kuoseilla. Kuosien ja erilaisten teemojen avulla lastenhuoneen sisustuksen ilmettä saa helposti muuteltua. Toiset hoitopöydän päälliset on myös helppoa ottaa matkalle mukaan, jolloin vauvan hoitaminen onnistuu reissussakin näppärästi.

Lasten vaunut

Vaunut ovat eräs lapsiperheen tärkeimmistä hankinnoista. Vaunuja löytyy markkinoilta lukemattomia erilaisia monimuotoisilla ominaisuuksilla varustettuna. Asiasta mitään tietämättömän saattaakin joskus olla hankalaa ryhtyä tekemään valintaa erilaisten vaihtoehtojen väliltä. Valinta kannattaakin aloittaa miettimällä, miten ja millaisessa ympäristössä tulee itse vaunuja käyttämään ja millaisia ominaisuuksia omiin käyttötarpeisiin vaaditaan.

Vaunujen valintaan vaikuttaa muun muassa se, tuletko liikkumaan niiden kanssa paljon kaupunkiympäristössä, ja tuleeko vaunujen esimerkiksi mahtua pieniin kaupunkitalojen hisseihin. Mikäli liikut vaunujen kanssa enemmän luonnossa, ovat niiden vaatimukset erilaiset. Suomen vuodenajat myös asettavat vaunujen valintaan omat vaatimuksensa, sillä vaunuja tulee voida käyttää myös talvisissa olosuhteissa.

Rattaat

Tavallisten vaunukopalla varustettujen vaunujen käyttöaika lapsen kanssa jää usein noin kuuden kuukauden mittaiseksi. Tämän jälkeen vauva alkaa olla vaunukoppaan usein jo liian suuri, ja on aika siirtyä rattaisiin. Yhdistelmävaunut, jotka muuttuvat rattaiksi ovat usein kaikkein kätevin vaihtoehto vaunuja ja rattaita valittaessa.

Myös rattaiden malleja löytyy kymmeniä erilaisia, kaikkiin käyttötarkoituksiin sopivia. Omat rattaansa löytyvät esimerkiksi juoksijoille, kaksosille tai perheille, joissa on sekä vauva että taapero. Monilla on tavallisten rattaiden lisäksi käytössään kevyemmät matkarattaat, jotka taittuvat helposti pieneen kasaan ja ovat nimensä mukaisesti helpot ottaa reissun päälle mukaan.

Turvakaukalo

Suomen laki määrittelee sen, että alle 135 cm pitkää lasta tulee aina kuljettaa autossa asianmukaisessa turvakaukalossa tai -istuimessa. Turvakaukalo toimii pienen vauvan kuljetukseen automatkoilla aina tämän ensimmäisestä matkasta synnytyslaitokselta noin yhdeksän kuukauden ikään asti. Yhdeksän kuukauden iässä vauva alkaa usein olla kaukaloonsa liian suuri.

Turvakaukalon valinnassa kannattaa varmistaa, että istuin on todettu testeissä turvalliseksi ja toimivaksi. Lain mukaan kaikkien lasten turvalaitteiden tulee olla E-hyväksyttyjä. Lisäksi tulee miettiä sitä, hankitko istuimen telakalla vai ilman sekä varmistaa, että istuin on omaan autoosi sopiva. Asetukset täyttäviä turvallisia turvakaukaloita löydät muun muassa seuraavilta merkeiltä:

 • Cybex
 • Britax
 • Maxi-Cosi
 • Stokke
 • Besafe

Lämpöpussi

Lämpöpussi on Suomen vaihtelevissa ilmasto-olosuhteissa näppärä tarvike vauvalle etenkin talvella, keväällä ja syksyllä. Lämpöpussi on makuupussin kaltainen pussi, joka suojaa lasta kylmällä tai tuulisella säällä. Lämpöpussi on usein helppo ja kätevä kiinnittää turvakaukaloon sekä rattaisiin, sillä useimmissa malleissa on aukot valjaita varten.

Lämpöpussi on näppärä apu vauvan hoitamiseen, sillä se helpottaa pukemista kylmillä ilmoilla huomattavasti. Lämpöpussin sisällä vauva pärjää hieman vähemmälläkin vaatetuksella. Lisäksi nukkuvan vauvan saa pois vetoketjullisesta lämpöpussista helposti ilman, että vauva herää riisumiseen. Markkinoilta löytyy erilaisia lämpöpussimalleja, joista toiset sopivat turvakaukaloihin ja toiset isompiinkin rattaisiin.

Vaatteita

Vauva tarvitsee tietenkin vaatteita, ja monet vanhemmiksi tulossa olevat rakastavatkin hankkia tulevalle vauvalleen vaatetusta. Vauvat kuitenkin kasvavat äärettömän nopeaa vauhtia, ja monet vaatteet jäävät pieneksi jo viikossa tai parissa. Tästä syystä vaatteita on usein järkevää hankkia käytettyinä esimerkiksi kirpputoreilta tai ainakin rajoittaa uutena ostettavien vaatteiden määrää.

Vaatteita hankittaessa kannattaa huomioida ainakin se, että sukulaiset ja ystävät tuovat usein paljon lahjoja vastasyntyneille. Lisäksi vauvat ovat syntyessään eri kokoisia. Tästä syystä ei kannatakaan hankkia etukäteen turhaan pienimpiä vaatekokoja, eli 50 cm ja 56 cm, sillä on olemassa mahdollisuus, että nämä ovat vauvalle liian pieniä.

Ensikengät

Ensikengät ovat hyödylliset vauvalle kuin vauvalle hänen kasvaessaan hieman isommaksi. Yllätä uudet vanhemmat hienoilla ensikengillä, joilla kelpaa ottaa ensiaskeleet.

Lapaset

Lapaset ovat Suomen olosuhteissa olennainen osa vauvan pukemista. Pakkasella vauva tarvitsee kunnon topparukkaset, mutta niiden alle kannattaa kaikkein kylmimmillä ilmoilla pukea myös lapaset lisäkerrokseksi. Monet rakastavat vauvan lapasten neulomista itse, ja pieniin käsiin sopivat lapaset syntyvätkin taitavien neulojien puikoista nopeaan tahtiin.

Lapaset ovat vauvalla tarpeelliset Suomessa kesää lukuun ottamatta oikeastaan kaikkina muina vuodenaikoina. Monet pitävät vauvoilla ohuita käsineitä myös kesällä, jottei pienokainen pääse raapimaan itseään pitkillä kynsillään. Vauvan lapasten käsittelyä helpottaa, jos ne ovat kiinnitetty toisiinsa pitkällä narulla, sillä tällöin pienet lapaset eivät pääse häviämään.

Myssy

Myssy on olennainen osa pienen vauvan vaatetusta jo heti synnytyslaitokselta asti. Synnytyslaitoksella vastasyntyneiden vauvojen päähän puetaan myssy tai jonkinlainen päähine yleensä erittäin nopeasti. Tämä johtuu siitä, että vauvan pään kautta haihtuu paljon lämpöä, ja sairaalan tilat saattavat olla pienelle vauvalle turhan viileät.

Pienen vauvan kanssa ulkoiltaessa jonkinlainen päähine on tarpeellinen lähes säällä kuin säällä. Talvella tulee käyttää esimerkiksi kypärämyssyn ja talvilakin yhdistelmää, ja kesälläkin vauvan pää on hyvä suojata kevyellä myssyllä. Suomen kesäsää on usein vauvalle viileähkö, ja myssy suojaa vauvan herkkää ihoa hyvin myös auringonpaahteelta.

Toppahaalari

Vauvat tarvitsevat talviolosuhteissa käyttöönsä toppapuvun. Suomalaiset äidit saavat vauvalle toppahaalarin myös äitiyspakkauksen mukana, mutta vauvan koosta ja syntymäajankohdasta riippuen tämä saattaa olla talvipakkasilla vauvalle vääränkokoinen. Toppahaalaria ostettaessa kannattaa pelkän kokolapun seuraamisen sijaan ottaa käyttöönsä myös mittanauha, sillä todelliset koot vaihtelevat suuresti eri merkkien ja mallien kesken.

Vauvan toppahaalariin ei välttämättä kannata tehdä mitään suurta rahallista satsausta, sillä se on usein käytössä vain muutamia viikkoja. Pienen vauvan haalarin saa usein käytettynäkin jo muutamalla eurolla. Käytetyn haalarin hankkiminen on lisäksi ympäristöystävällinen ja ekologinen valinta. Laadukkaita toppahaalareita valmistavat muun muassa seuraavat merkit:

 • Reima
 • Polarn O Pyret
 • Lassie
 • Name It
 • Molo Kids
 • Ticket 2 Heaven

Vanupuku

Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa myös vanupuku on kätevä vaatekappale vauvalle. Vanupuku on näppärä erityisesti niin sanottuna välikausivaatetuksena, eli keväällä ja syksyllä. Suomen sääolot ovat tosin kesälläkin joskus niin viileät, että vanupuku tulee tarpeelliseksi. Vanupukua voidaan lisäksi käyttää talvella esimerkiksi lämpimän makuupussin sisällä.

Myös äitiyspakkauksessa on yleensä mukana kevyt hupullinen koon 68-74 cm vanupuku. Äitiyspakkauksen kätevä vanupuku menee vauvalle useita kuukausia, sillä sen hihoja ja lahkeita on helppoa säätää pienemmiksi niitä kääntämällä. Äitiyspakkauksen toppapuku on usein neutraalin värinen, jotta se olisi sopiva niin tytöille kuin pojillekin.

Pesutarvikkeita

Vauvan iho on erittäin herkkä, eivätkä pienet vauvat myöskään varsinaisesti likaannu. Tästä syystä pientä vauvaa ei kannata kylvettää kuin kerran tai kaksi viikossa. Pelkkä vesi kuivattaa vauvan ohutta ihoa, joten veteen kannattaa lisätä vauvaöljyä, joka sekä kosteuttaa että pesee vauvan ihoa.

Vauvaöljyn lisäksi vauvan pesutarvikkeeksi riittää usein pelkkä pehmeä kankainen pesulappu. Pesulapun materiaalin on hyvä olla esimerkiksi hyvälaatuista pehmeää puuvillaa tai froteeta, jotta se on miellyttävä vauvan iholle. Pesulapulla voidaan pyyhkiä koko vauvan keho, ja niiden käyttäminen on hyvä, hellävarainen tapa puhdistaa pienen vauvan herkkä iho.

Kylpytakki

Vauva tarvitsee kylvyn jälkeen oman kylpypyyhkeen, jonka lämpöön vauva on mukavaa kääriä kylvystä tullessa. Vauvalle toimii hienosti esimerkiksi huppupyyhe, johon vauvan saa kietaistua kokonaan siten, että myös pää on pyyhkeen lämmössä suojassa. Hieman isommalla lapsella voi olla myös oma pieni kylpytakki.

Kylpytakki on käytännöllinen myös kesällä rannalla, sillä sen huppu auttaa suojaamaan lasta auringon polttavilta säteiltä. Kylpytakin ja -pyyhkeen materiaalina korkealaatuinen puuvillainen frotee on kaikkein paras valinta. Frotee on imukykyinen ja pitkäkestoinen materiaali, mistä syystä se myös on parhaiden pyyhkeiden ja kylpytakkien yleisin valmistusmateriaali.

Pyllypyyhkeitä

Pyllypyyhkeet, jotka tunnetaan myös nimellä vauvojen kosteuspyyhkeet ovat vauvatarvike, jonka nimeen yhä useammat lapsiperheet vannovat. Kosteuspyyhkeet ovat uskomattoman monipuolisia ja käteviä myös isompien lasten kanssa. Herkälle iholle sopivat pyllypyyhkeet toimivat pienen vauvan vaipanvaihdossa, sillä niillä pyyhkäistäessä ei erillinen vesipesu ole joka kerran välttämätöntä.

Pyllypyyhkeet ovat tuotteita, jotka kannattaa pitää aina matkassa mukana. Niiden avulla vauvan puhdistaminen onnistuu myös liikkeellä ollessasi, sillä vaipanvaihtopuuhiin saattaa joutua esimerkiksi kesken kauppareissun tai julkisissa kulkuvälineissä. Pyyhkeet ovat käteviä myös isompien lasten kanssa, sillä niiden avulla saa puhdistettua esimerkiksi likaiset kädet tai suun.

Vanupuikkoja

Vanupuikot ovat hyvä apu pienen vauvan kehon puhdistusrutiineissa. Vauvoille on saatavilla omia vanupuikkoja, jotka ovat suurempia kuin tavalliset aikuisten käyttämät vanupuikot. Vauvalla käytettävien vanupuikkojen materiaalin tulee ehdottomasti olla sellainen, ettei niistä irtoa nukkaa. Lisäksi niiden varren on hyvä olla valmistettu katkeamattomasta, taipuisasta muovista.

Vanupuikot ovat käteviä etenkin vauvan navan puhdistamisessa. Vastasyntyneen navan huolellinen puhdistaminen on tärkeää niin pitkään, kunnes napa on täysin parantunut. Puhdistus onnistuu helposti kostutetulla vanupuikolla myös tyngän reunan alta. Vanupuikkoa ei koskaan saa työntää vauvan korvan sisälle, vaan sitä tulee käyttää ainoastaan korvalehden ihon puhdistukseen.

Talkkia

Vauvan hoitotuotteena talkki on monien mielestä hyvä valinta. Vauvoilla on usein raajoissaan paljon ihopoimuja, ja talkki auttaa pitämään vauvan helposti hiostavat ihopoimut sekä kuivina että sileinä. Huomioi kuitenkin, että vauvan herkälle iholle käytetyn talkin tulee aina olla säilöntäaineetonta ja mieluiten myös hajustamatonta.

Talkkia on perinteisesti käytetty myös vauvan vaippaihottuman hoitoon. Talkin ideana on ollut se, että se ehkäisee vauvan pyllyn hiostumista vaipan sisällä imien ylimääräistä kosteutta itseensä. Monien asiantuntijoiden mielestä talkkia tehokkaampi vaihtoehto vaippaihottuman hoidossa on kuitenkin säännölliset, riittävän pitkät ilmakylvyt vaipan vaihtamisen yhteydessä.

Perusvoide

Vauvan iho on normaalisti sileä ja pehmeä, eikä sen hoitamiseen tarvita kovinkaan montaa tuotetta. Mikäli vauvan iho on virheetön ja pehmeä, ei sen hoitamiseen kannatakaan käyttää ylimääräisiä tuotteita. Vauvan ihon talineritys säilyy parhaiten normaalina silloin, kun ylimääräisiä kosteusvoiteita ei käytetä ainakaan jokaisen kylvetyksen jälkeen.

Mikäli pienellä vauvalla on atooppisuuteen viittaava kuiva iho, kannattaa sen kosteuttamisessa käyttää kosteuttavaa perusvoidetta. Vauvan perusvoiteen ei kannata sisältää ylimääräisiä hajusteita, sillä ne saattavat ärsyttää vauvan herkkää ihoa. Ihon kosteuttamisessa voi auttaa myös se, että kylpyveteen lorautetaan pieni tilkka vauvaöljyä kylpyhetken yhteydessä.

Ihottumavoide

Vauvoille saattaa tulla herkästi punoittavaa ja kutisevaa ihottumaa poskiin, otsaan sekä reisiin ja pyllyyn. Ihottumaa voi hoitaa esimerkiksi lähes kaikista kaupoista saatavilla olevalla sinkkivoiteella, joka sopii etenkin vauvan punoittavan pepun hoitoon. Sinkkivoiteen sisältämä sinkkidioksidi auttaa lievittämään ihon punoitusta ja kuivattaa ihottumaa kevyesti.

Vakavampia vauvan ihottumia kannattaa aina käydä näyttämässä lääkärille, joka osaa neuvoa niihin oikeat hoitotuotteet. On myös tärkeää estää mahdollisuuksien mukaan se, ettei lapsi pääse raapimaan ihottumaansa ja pahentamaan tätä näin entisestään. Raapimisen estäminen onnistuu muun muassa pukemalla vauvan käsiin myös sisätiloissa ja etenkin öisin ohuet puuvillaiset käsineet.

Vaipat

Vaipat ovat tuote, joka on käytössä kaikissa vauvaperheissä. Vaippoja on saatavilla useita eri kokoja, ja niiden koot määräytyvät normaalisti vauvan painon mukaan. Vastasyntyneillä käytetään normaalisti helppokäyttöisiä teippivaippoja. Vauvan alkaessa liikkua hieman enemmän, kannattaa ottaa käyttöön housuvaipat, jotka ovat näppärämpi pukea liikkuvaisen lapsen ylle.

Ihmiset ovat nykyään tiedostavampia vaipoista aiheutuvista valtavista jätemääristä, ja kestovaippojen suosio onkin kasvanut viime vuosina. Kestovaippojen käyttäminen vaatii hieman ylimääräistä vaivaa, mutta ne sekä säästävät luontoa että rahaa. Täysin ympäristöystävällisiä eivät ole kuitenkaan kestovaipatkaan, sillä ne tulee pestä jokaisen käyttökerran jälkeen pesukoneessa korkeassa lämpötilassa.

D-vitamiinitipat

D-vitamiini on ainoa vitamiini, jota täysimetetyt vauvat eivät saa tarpeeksi pääasiallisesta ravinnostaan eli äidinmaidosta. Tästä syystä vauvoille on annettava aina D-vitamiinilisää. D-vitamiinin antaminen vauvoille tapahtuu tipoilla, jotka voidaan syöttää vauvalle lusikalla suoraan suuhun. Suomessa vauvoille suositellaan annettavan 10 mikrogrammaa D-vitamiinilisää joka päivä koko vuoden ympäri.

Pulloruokitut vauvat saavat tarpeeksi D-vitamiinia silloin, kun he syövät vähintään litran korviketta päivässä. Tätä vähemmän korviketta syövät vauvat tarvitsevat lisäksi myös D-vitamiinilisää. D-vitamiinitippojen antaminen vauvalle on tärkeää, sillä D-vitamiini on tärkeä luuston kasvattaja ja sitä myös tarvitaan, jotta kalsium voi imeytyä luustoon.

 • D-vitamiinia annostellaan sen mukaan, ollaanko täysimetyksellä vai onko ravinnossa myös korviketta
 • Täysimetetyt ja alle 500ml korviketta saavat tarvitsevat 10mg D-vitamiinilisää/vrk
 • 500–800ml korviketta saavat tarvitsevat 6mg/vrk
 • 800-1000ml korviketta saavat tarvitsevat 2mg/vrk

Harsot

Harsot kuuluvat ehdottomasti vauva-arjen suurimpiin pelastajiin. Harsot toimivat vauvan hoidossa erittäin monipuolisena apuvälineenä, ja useimmissa perheissä harsoja onkin saatavilla kymmenittäin. Harsoja voidaan käyttää esimerkiksi vauvan rauhoittamiseen, sillä toiset vauvat tykkäävät nukkua harso tiukasti kainalossaan. Monet vanhemmat myös käyttävät harsoa omalla olkapäällään vauvaa röyhtäyttäessään.

Harsoja käytetään myös vauvan vaunujen verhona, ja niistä saa hätätapauksessa tehtyä myös vaipan. Harsot olivat aiemmin perinteisen valkoisia, mutta nykyään harsoja on saatavilla laajasti erilaisilla hauskoilla kuvioilla varustettuna. Monet vauvat viihtyvät hyvin harsojen kivoja kuvioita tutkimalla, joten harso toimii myös lapsen viihdykkeenä.

Tuttipullot

Vauvalle tulee hankkia tuttipulloja ainakin silloin, jos häntä ruokitaan korvikemaidolla. Vauvan käyttämät tuttipullot tulee pestä ja steriloida ennen käyttöönottoa sekä jokaisen käyttökerran jälkeen. Vauvalle kannattaa hankkia useita tuttipulloja, jotta pulloja ei tarvitse olla koko ajan steriloimassa. Noin kuusi tuttipulloa on monien mielestä sopiva määrä.

Silloin kun vauvaa ruokitaan sekä rintaruokinnalla että korvikkeella, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että käytetyn tuttipullon tuttiosa on sellainen, josta maito ei valu vauvan suuhun liian nopeasti. Muutoin käy herkästi niin, että vauva ei suostu enää syömään rinnalla huomattuaan saavansa pullosta maitoa vähemmällä vaivalla.

Tutit

Tutti on hieman kiistanalainen väline vauvanhoidossa. Joillekin vauvoille tutti on äärimmäisen tärkeä, ja toiset taas eivät koskaan varsinaisesti kiinnostu tutin syömisestä. Tutti tuo parhaimmillaan vauvalle paljon turvaa ja saattaa parantaa jopa koko perheen elämänlaatua vauvan nukkuessa tutti suussa paremmin. Toisaalta tutin tiedetään aiheuttavan purentavikoja.

Tuteista löytyy erilaisia malleja ja valmistusmateriaaleja sekä kokoja, mutta useimmat tutit on valmistettu joko silikonista tai luonnonkumista. Tuttien kanssa tulee huolehtia huolellisesta hygieniasta, ja tutti pitää steriloida aina ennen ensimmäistä käyttökertaa sekä keittää silloin tällöin. Tutti kannattaa myös uusia 1-2 kuukauden välein.

Tuttinauha

Mikäli vauva käyttää tuttia, kannattaa sen pariksi hankkia myös näppärä tuttinauha. Tuttinauhan toinen pää on kiinni tutissa ja toinen taas esimerkiksi kätevällä klipsillä kiinni vauvan vaatteissa tai vaikkapa turvakaukalossa tai vaunuissa. Näin tutti ei pääse likaantumaan tippumalla lattialle tai maahan, vaan pysyy vauvan lähellä.

Tuttinauhoja on saatavilla kymmenittäin erilaisia. Toiset on valmistettu kankaasta ja toiset esimerkiksi söpöistä puuhelmistä. Tuttinauhaa hankittaessa tulee kuitenkin varmistaa tietyt turvallisuusseikat. Varmista, ettei nauhaosa ole niin pitkä, että saattaa vahingossa päästä kiertymään vauvan kaulan ympäri. Tuttinauhan tulee myös olla valmistettu turvallisista materiaaleista.

Leluja

Lelut auttavat jo pienten vauvojen aisteja kehittymään. Vauvoille kiinnostavia, aisteja stimuloivia leluja ovat esimerkiksi erilaiset kirkasväriset kuvat, joissa on selkeät ääriviivat. Myös pehmeät pallot ja nuket sekä helistimet ovat vauvojen mieleen. Purulelut taas ovat käteviä silloin, kun vauvalle puhkeaa hampaita, sillä ne auttavat poistamaan ikenien jomotusta.

Muutamien kuukausien ikään ehtinyt vauva viihtyy kylvyssä paremmin silloin, kun ammeeseen otetaan mukaan joitakin leluja. Vauvat rakastavat leikkiä esimerkiksi kupeilla, joilla voidaan kaataa vettä. Vauvalle ei kuitenkaan kannata hankkia mitään isompia röykkiöitä leluja, sillä vauvat viihdyttävät itseään mielellään myös erilaisilla arkisilla esineillä.

Leikkimatto

Leikkimatto on vauvan monipuolinen viihdekeskus ja monen äidin pelastus. Voit laskea vauvan leikkimatolle köllöttelemään joko mahalleen tai selälleen, ja vauvat viihtyvätkin matolla pitkän aikaa sen kirkkaita värejä tutkien. Useissa leikkimatoissa on päällä jonkinlainen jumppakaari, josta roikkuu värikkäitä leluja. Vauva saattaa viihtyä matolla kauankin kaaren leluja tavoittelemassa.

Parhaat leikkimatot on suunniteltu siten, että myös mahallaan pötköttelevä tai hieman jo liikkuva vauva viihtyy tutkimassa maton jännittäviä elementtejä. Matosta saattaa löytyä esimerkiksi peili, jonka kautta vauva pääsee ihmettelemään omaa kuvaansa tai erilaisia rapisevia elementtejä tai vaikkapa nappeja, joita painamalla kuuluu ääniä.

Vauvan kehto

Kehto on kätevä valinta vauvan ensimmäiseksi nukkumapaikaksi. Kehdot ovat pienempiä, kun tavallinen pinnasänky, joten ne saa usein helpommin sijoitettua vanhempien sängyn viereen. Lisäksi monet nykykehdoista on varustettu pyörillä, jolloin kehdon siirtely ympäri asuntoa helpottuu entisestään. Vauvan hoitamista helpottaa myös se, että kehdossa vauva nukkuu usein pinnasänkyä korkeammalla.

Kehdot ovat hyviä myös siitä syystä, että useat vauvat rauhoittuvat kuin luonnostaan kehdon keinuttamiseen, ja kehdossa vauva saadaankin monesti nukahtamaan helposti. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei vauva voi nukkua kehdossa loputtomiin, sillä muutaman kuukauden ikään ehtineelle vauvalle kehto ei ole enää turvallinen paikka nukkua.

Kirjoja

Lapselle lukeminen kannattaa jo heti vauvasta alkaen. Jo vastasyntynyt alkaa kiinnittää huomiota kielen eri rakenteisiin, ja mitä enemmän hänelle puhutaan ja luetaan, sitä helpompaa puhumaan opettelemisesta tulee. Vastasyntyneet eivät vielä näe ihan tarkasti, joten parhaita valintoja ensikirjoiksi ovat kirjat, joissa on hyvät kontrastivärit.

Vauvan ehdittyä noin kolmen neljän kuukauden ikään alkaa hän vähitellen hamuilla kirjaa käsiinsä päästäkseen hieman maistelemaan sitä. Tämän ikäisten kirjat eivät siis saa sisältää mitään haitallisia aineita tai irtoavia osia. Kuolaamisen ja pureskelun kestävät kangaskirjat ovatkin alle vuoden ikäisille vauvoille yleensä parhaita.

Albumi

Lapsen vauva-aika on loppujen lopuksi häviävän lyhyt. Viikot ja kuukaudet viuhuvat ohi vauhdilla, ja vauva muuttuu uskomattomalla nopeudella. Siksi vanhemmat ottavatkin pienokaisistaan ahkerasti kuvia, joista muodostuu rakkaita muistoja koko perheelle. Nykyään kuvat rajoittuvat usein digiversioihin, mutta perinteisen albumin hankkiminen on silti loistava idea.

Digitaalisista kuvista saa tilattua myös printtiversioita, joita voidaan liimailla albumiin tai asettaa sen valmiisiin taskuihin. Albumista saa halutessaan rakennettua itse vaikkapa vauvakirjan lapsen ensimmäisestä vuodesta ja sen tärkeimmistä hetkistä. Konkreettisesta käsissä pidettävästä albumista kuvia on vielä mukavampi ihastella kuin digiversioita älylaitteiden ruuduilta.

Kantoreppu

Kantoreppu on monessa vauvaperheessä näppärä väline vauvan kuljettamiseen paikasta toiseen, sillä pientä vauvaa joutuu normaalisti kantamaan paljon. Vauva on viettänyt yhdeksän kuukautta äitinsä kohdussa ja on tottunut äidin liikkeeseen ja rytmiin. Tämä sama liike kantorepusta koettuna sekä äidin läheisyys tuo lapselle luonnollista turvallisuudentunnetta.

Vauvan ollessa kantorepussa vapautuvat vanhemman omat kädet muihin töihin. Kantoreppua käyttämällä päästään myös paikkoihin, mihin vaunujen tai rattaiden kanssa olisi hankalaa mennä. Hyvän repun valinta säästää vanhemman selkää ja hartioita, sillä vauva on kevyempi kantaa repussa kuin sylissä. Kantoreppuja löytyy muun muassa seuraavilta merkeiltä:

 • Manduca
 • BabyBjörn One
 • Tula
 • Wompat
 • Fidella

Kantoliina

Kantoliina on vauvaa kuljettaessa hyvä vaihtoehto kantorepulle. Liinoja löytyy markkinoilta erilaisia sekä kudottuina että trikoisina. Etenkin lämpöinen, pehmeä ja joustava trikooliina sopii hyvin aivan pienen vauvan kantamiseen. Kantoliinan käyttäminen on monien vanhempien mielestä mieluisaa, sillä siinä vauvan paino jakautuu tasaisesti koko keholle.

Kudottua kantoliinaa voidaan käyttää vauvasta aina leikki-ikäiselle lapselle asti. Liinan käyttötapoja on useita: se voidaan sitoa niin eteen, selkään kuin lonkallekin. Kantoliinan hyviin puoliin kuuluu myös se, että se on kevyt ja menee pieneen tilaan. Tämä tekee siitä helpon kantovälineen esimerkiksi matkalle mukaan otettavaksi.

Kuumemittari

Vauvalle kannattaa hankkia valmiiksi myös kuumemittari. On sanomattakin selvää, ettei vauva osaa kommunikoida mahdollisesta sairastumisestaan, joten kuumeen mittaaminen on usein tarpeen. Kuumemittareitakin löytyy markkinoilta nykyään jokaiseen lähtöön. Perinteisin malli on digitaalinen versio, jollaisen tuleva äiti saa myös äitiyspakkauksen mukana. Sillä mitataan lämpö kainalosta.

Hyvä vaihtoehto vauvalle on myös korvakuumemittari, jolla lämmön saa mitattua korvasta muutamassa sekunnissa. Nykyään löytyy myös hienompia infrapunamittareita. Muista kuitenkin, että mikäli alle kolme kuukautta vanhalle vauvalle nousee kuume, tulee hänen kanssaan lähteä aina lääkäriin, eikä kuumetta saa alkaa lääkitsemään ilman lääkärin konsultaatiota.

Tyyny

Päätimme nostaa listalle myös tarvikkeen, joka tulee tarpeeseen vasta vauvan hieman kasvettua. Tyynyä ei kannata hankkia vastasyntyneelle, sillä se voi olla vauvalle jopa vaarallinen. Vaarallisuus johtuu siitä, että tyyny tuo mukanaan tukehtumisriskin vauvalle, joka ei vielä osaa kääntyä tai nostaa päätään. Vauva ei muutoinkaan vielä tyynyä tarvitse.

Ohut tyyny on suositeltavaa hankkia vauvalla vasta lähempänä yksivuotissyntymäpäivää. Monien mielestä lapselle kannattaa ottaa käyttöön tyyny vasta silloin, kun hän siirtyy nukkumaan omaan matalareunaiseen sänkyyn. Pienen lapsen tyynyn tulee olla erittäin matala ja sen kokoa voi hiljalleen kasvattaa sitten, kun lapsi itsekin kasvaa.

Vauvan istuimet ja keinut

Monet hankkivat vauva-arkeaan helpottamaan myös erilaisia istuimia ja keinuja vauvalle. Vauvat viihtyvät hyvin esimerkiksi erilaisissa sittereissä, ja laadukkaat sitterit auttavat myös kehittämään vauvan motoriikkaa ja tarjoavat tarpeeksi ergonomisen asennon eri-ikäisille vauvoille. Sitterin käyttäminen vapauttaa vanhemman omat kädet vauvan hoidosta ajoittain muihin askareisiin.

Vauvaa ei saisi istuttaa ennen noin kuuden kuukauden ikää, mutta ainutlaatuisessa Bumbo-istuimessa vauva voi "istua" heti, kun hän on oppinut kannattelemaan päätään. Bumboa voidaan käyttää hyvin myös kylpyhuoneessa, sillä hieman isompi vauva voi istua siinä suihkun aikana. Useimmilla perheillä on lisäksi kotonaan vauvalle oma syöttötuoli.

 • Älä istuta alle 6kk ikäistä vauvaa.
 • Vauva oppii istumaan liikkumalla.
 • Istumaan oppiminen tapahtuu normaalisti n. 8-10kk iässä.
 • Vauva voi istua syöttötuolissa vain lyhyitä aikoja ennen kuin oppii istumaan itse.

Yhteenveto

Vauvan syntymä tuo mukanaan tarpeen hankkia useita erilaisia tuotteita vauvan hoitoa ja omaa arkea helpottamaan. Osa tuotteista on erittäinkin tarpeellisia, ja toiset kuuluvat enemmänkin hyvinä apuina toimiviin tuotteisiin. Perusasiat ovat kuitenkin yksinkertaisia: vauva on itse tyytyväinen silloin, kun hänellä on maha täynnä, kuiva vaippa sekä turvallinen olo.